kjøkkenvifte

Hvordan velge kjøkkenvifte…

En brannalarm gjør relativt vondt i ørene, ikke sant? De av oss som liker å stå over grytene på kjøkkenet, kjenner til viktigheten av en god kjøkkenvifte som suger vekk all matosen. I denne artikkelen tar vi for oss hvordan du velger riktig ventilator til kjøkkenet…

#1 – Hvilken type kjøkkenvifte?

Du kan velge et avtrekkssystem som suger inn matos, for så å sende den ut av boligen. Et annet valg er å installere en vifte som filtrerer luften, altså at den rengjøres for deretter å bli sendt ut i kjøkkenet igjen – disse krever litt mer vedlikehold med jevnlig rengjøring og utskifting av filter.

Kjøkkenets design og utforming avgjør plassering av ventilatoren. Husk tommelfingerregelen om at viften monteres mellom 60-75 centimeter over koketoppen, men les likevel produsentens anbefaling for å være sikker.

Avhengig av hva slags type, så kan en kjøkkenventilator monteres på veggen, innlemmes i skapene, bygges inn under en baldakin, eller henges fra taket over koketoppen på øya.

Størrelsen på kjøkkenet bestemmer hvor kraftig viften må være for å fjerne os fra matlagingen. Behovet ditt kan enkelt avklares ved å multiplisere takhøyden med bredden og lengden av rommet – da vet du hva volumet på kjøkkenet ditt er, med mulighet til å velge kraftig nok vifte ut ifra det.

En smart kjøkkenviftekalkulator

Det er smart å velge seg en kjøkkenvifte som klarer å bytte ut luften i rommet minst åtte (8) ganger hver time. Med enda litt mer enkel matematikk ser du hvor mye luft viften kan trekke ut per time. Vi måler nemlig luftstrømmen med antall kubikk per time (m3/t), og dette tallet oppgis alltid i leverandørenes spesifikasjoner på viftene. Eksempelvis vil et rom med 2,7m i takhøyde, 4,0m i bredde, og 3,0m i lengde utgjøre et volum på 32,4m3. For å fjerne luften 8 ganger på 1 time trengs altså en vifte som klarer en luftstrøm på 260m3/h (32,4 * 8).

Bruk denne kjøkkenviftekalkulatoren, og se i tabellen nederst på siden for å finne en vifte som passer til volumet på kjøkkenet ditt:

EN KALKULATOR KOMMER HER

Kjøkkenvifter er aldri helt stille, men skal ikke høres ut som et fly tar av…

Se til at du velger en kraftig nok kjøkkenvifte, men pass på at den ikke høres ut som et fly tar av rullebanen. Velg deg en modell som fungerer slik at den drar luft ut mot kantene av hetten, i stedet for at den suger luften inn i et stort område midt på. Det øker effektiviteten, i tillegg til at det senker støynivået en del.

Hva koster en kjøkkenvifte?

Valg av vifte og hette kommer selvfølgelig også an på hvordan resten av kjøkkenet ditt ser ut, og hva som er din personlige smak. Prisen på den nye kjøkkenventilatoren din varierer ut ifra størrelse, effektivitet, materialer, om du skal ha med motor eller uten – og ikke minst om du skal ha spesielle funksjoner slik som komfyrvakt. Nettopp komfyrvakt er smart å vurdere, for denne overvåker nemlig temperaturen på komfyren og stenger strømmen hvis nødvendig.

For å finne en vifte til kjøkkenet som passer deg og ditt kjøkken, kan du bruke tabellen her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *